Официален представител на Айкидо Кобаяши Доджо за България
начало sitemap

“Айки” не е техника, с която да се бориш и да побеждаваш врага. Това е Път /начин/ да се помириш със света и да изградиш с другите човешки същества едно семейство.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Айкидо - това е не съпротивление. Тъй като е не съпротивляващо се, то е винаги побеждаващо.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Истинското Будо е любов към закриляне /даване закрила/ на всички същества с дух на помирение. “Помирение” /да се постигне съгласие, сдобряване/, означава да позволиш на всеки един да осъществи своята мисия.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Аз бих искал разумните и фини по същността си хора да се вслушат в гласа на Айкидо. Не за да поправят другите, а за да изправят самите себе си - своя собствен ум /начин на мислене/. Това е Айкидо.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Тъй като “ай” /хармония/ е, също като “ай” /любов/, реших да нарека моето оригинално “будо” Айкидо, въпреки че думата “айки” е старинна. Думата, която е била използвана от воините в миналото е напълно различна от тази, която използувам аз.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Тайната на Айкидо лежи в хармонизирането на самия себе си с движението на света и в това да доведеш себе си до съгласие със самия свят. Този, който е постигнал тайната на Айкидо, има света в самия себе си и може да каже: „Аз съм светът”.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Тези, които имат склонност към размирици и създават конфликти, биха били победени още в самото начало.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Никога не съм бил побеждаван, колкото и бърза да е била атаката на врага. Но това е било не защото моята се е оказала по-бърза от тази на нападателя. Не е въпрос до скорост (бързината) в случая. Битката е свършвала още преди да започне.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Когато някой неприятел се опитва да се бие с мен, света в мен, той трябва да разбие (разруши) хармонията на света. Следователно в мига в който той взема решение да се сражава с мен, той вече е победен. Не съществува мярка за времето – бързо или бавно.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Тези, които не са съгласни с това, не биха могли да бъдат в хармония със света. Тяхното будо е будо на разрушението. Това не е съзидателно будо.

МОРИХЕЙ УЕШИБА

Николай Петков
София, ул. Коломан 1,
Спортен комплекс Славия,
зала по борба

карта

GSM: 0898 561 130

office@aikido-bg.org
Nikolay Petkov
Nikolay Petkov

 

Язуо Кобаяши - Сошихан VIII Дан

 

Язуо Кобаяши, 8-ми Дан Айкикай представлява Айкидо Кобаяши Доджо, което има над 120 прилежащи клуба по света. Той управлява също Meiji University Aikido Club, преподава в University Aikido Club и Tokyo Economics University Aikido Club.

 

Доджочо в центъра на първия ред

 

 

 

 

През 1987 Айкидо Кобаяши Доджо получава златен медал като отличие в развитието на бойните изкуства от Japan Martial Arts Association, а през 2005 Кобаяши Язо получава медал за личен, изключителен принос в развитието на Айкидо.

 

 

 

 

Сенсей Кобаяши е роден на 20 септември 1936, в Кудан, Токио. Той започва да тренира бойни изскуства с Джудо, когато е в 5-ти клас на основното училище. Той е приет в Meiji University, специалност електро-инженерство и започва да тренира Айкидо в Хомбу доджо през 1954. Известно време тренира едновременно Джудо и Айкидо.

 

 

 

 

 

 

На младини основава Айкидо клуб в Meiji University. По това време той е студент, силно заинтригован от Айкидо и става учидеши в Хомбу Доджо.

 

 

 

 

 

 

 

 

Той изучава Айкидо при много инструктори, включително и при основателят Морихей Уешиба, вторият Дошу Уешиба Кишумаро, главният инструктор Тохеи Куичи (който в момента води Ki no Kenkyukai), Осава Шихан, Сайто Шихан, Ямагучи Шихан, Арикава Шихан, Тада Шихан, Норо Шихан (който в момента е във Франция и води Ki no Michi) и други.

Стоящият от дясно е Доджочо

 

 

 

 

Той е старши на Асай Шихан от Германия, който влиза в Хомбу Доджо, когато е студент в Университета Мейджи и става член на University Aikido club, който е основан от Кобаяши.

 

Доджочо е следващият до О'сенсей

 

 

 

 

През 1985, след завършването на университета, Кобяши се присъединява към преподавателския състав на Хомбу Доджо. Тогава той продължава да тренира усърдно под ръководството на 2-рия Дошу, Кишумаро Уешиба.

 

Използван, за да бъде много гъвкав

 

 

 

 

През ноември 1972, той открива 48 доджота в Токорозава, Сайтама. Започва да разпространява Айкидо в местата около Токио-Сантама, Сайтама, Канагава и Чиба. В този период той започва обучението на новото поколение Айкидо инструктори. През 1975 изпраща Шиканаи Шихан в Бразилия. Докато го придружава в Южна Америка, той спира на някои места в американския континет и намира възможност за развитие на Айкидо и в тази част на света. Оттогава той редовно посещава много места в Азия и Европа.

Откриването на доджото през април 1969

 

 

 

Той полага старание и усилия в подготовката на Айкидо инструктори, като Казио Игараши, Кенго Хатаяма, Хируоши Хирокоши, Хару Ишагаки, Хироюки Хасегава, Такуя Ойваке, Катсутосши Ширакава и много други. В Айкидо Кобаяши Доджо той продължава да обучава Айкидо инструктори, като Хироаки Кобаяши и други.

Доджото построено от ръцете на Доджочо

 

 

 

 

 

 

 

Днес, инструкторите са изпратени в над 20 страни, включително в Америка, Европа и Югоизточна Азия.

 

 

Кодаира доджо днес


ТРЕНИРОВКИ ЗА ГОЛЕМИ


понеделник - 20:00 - 21:30
сряда - 20:00 - 21:30
петък - 20:00 - 21:30

ТРЕНИРОВКИ ЗА ДЕЦА


вторник - 20:00 - 21:30
четвъртък - 20:00 - 21:30
събота -11:00 -12:30

ТРЕНИРОВКИ В СЪБОТА


събота - 8:30 - 10:30

СЕМИНАРИ


Айкидо клуб София
Димитриос Граматикопулос - 5 Дан

София, 9 - 10.03.2024

9-ти Детски семинар по Айкидо
С инструкторите на
Айкидо Кобаяши Доджо - България
Изпити за степен Кю за деца

София, 23.03.2024

Семинар по Кенджуцо
Христо Йорданов - 4 Дан Джодо

София, 17.04.2024

Международен семинар по Айкидо
Масуда Манабу- Шихан - 7 Дан

Белград ,10 - 12.05.2024

15-ти Международен семинар по Айкидо
Масуда Манабу- Шихан - 7 Дан

София, 17 - 19.05.2024

Изпити за степен Кю в
Айкидо Кобаяши Доджо - България

София, 31.05.2024

9-ти Национален фестивал
на бойните изкуства
Кацу Джин Кен
Костинброд, 2024

14-ти Семинар по Айкидо „Есен – 2024“
С инструкторите на Айкидо Кобаяши Доджо България

София, 25 - 27. 10.2024

10-ти Детски семинар по Айкидо
С инструкторите на
Айкидо Кобаяши Доджо - България
Изпити за степен Кю за деца

София, 23. 11. 2024

Изпити за степен Кю в
Айкидо Кобаяши Доджо - България

София, 11.12.2024

Коледна демонстрация на Айкидо Кобаяши Доджо България
София, 23.12.2024

Айкидо Кобаяши Доджо
Годишен график 2024

Айкидо Клуб Славия ® Всички права запазени © 2013
www.aikido-bg.org
office@aikido-bg.org